Tijdens het zzp-debat van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op donderdag 12 september, bleek de Tweede Kamer kritisch over de plannen van het kabinet met betrekking tot zzp’ers. In dit artikel praten we je bij over de belangrijkste punten.
Handhaving schijnzelfstandigheid
Amper twee jaar geleden gaf de Tweede Kamer het toenmalige kabinet opdracht om snel werk te maken van handhaving op schijnzelfstandigheid. Het handhavingsmoratorium (een tijdelijke stopzetting van handhavingsmaatregelen) dat in 2016 werd ingesteld, leidde tot te veel ongewenste situaties. Daarom werd besloten de handhaving te hervatten.
Over vier maanden wordt deze handhaving daadwerkelijk hervat. De Belastingdienst heeft hiervoor richtlijnen en kaders gepubliceerd. De maatschappelijke onrust heeft het kabinet echter gedwongen om maatregelen aan te kondigen die de gevolgen van de handhaving wat verzachten.
De Tweede Kamer vindt dit niet voldoende. Hoewel geen enkele partij de handhaving nog langer wil uitstellen, roepen bijna alle partijen op tot meer duidelijkheid over het werken als zzp’er: wanneer dat wel en wanneer dat niet kan. Daarnaast wordt voorgesteld om de handhaving vanaf 1 januari 2025 vooral te richten op situaties waarin sprake is van onvrijwillig zzp-schap en op situaties waarin tegen een zo laag uurtarief wordt gewerkt dat een zzp’er financieel kwetsbaar wordt.
Zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap en blij zijn met hun keuze, zouden op dit moment niet de dupe mogen worden van handhaving.
Wet Vbar: meer duidelijkheid nodig
De Tweede Kamer was bijna unaniem van mening dat de Wet Vbar niet de duidelijkheid biedt die nodig is om zzp’ers en opdrachtgevers goed te laten beoordelen of en hoe zij met elkaar kunnen samenwerken. Daarom werd opgeroepen om de Wet Vbar te splitsen: het deel van de wet dat ziet op het rechtsvermoeden moet worden voortgezet, terwijl het andere deel, dat betrekking heeft op de arbeidsrelaties, opnieuw moet worden overwogen.
Verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering: veel kritiek
Ook de Wet BAZ, die de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers regelt, kon op weinig positieve geluiden rekenen. De premie wordt als te hoog gezien, de dekking als te laag, en er zijn ernstige twijfels over de uitvoerbaarheid van de wet. Daarnaast werd de opt-out als te beperkt beschouwd, vooral omdat een verzekeringsproduct als enig mogelijk alternatief in de wet is opgenomen, wat op veel kritiek stuitte.
Reactie van de Minister en Staatssecretaris
De reactie namens het kabinet was teleurstellend. Er werd inhoudelijk weinig nieuws verteld en er werden geen toezeggingen gedaan aan de Kamer. In feite werd vastgehouden aan de plannen zoals die op 6 september zijn gepresenteerd.
Voor de Tweede Kamer is dit onvoldoende. Er komt daarom een vervolgdebat waarin fracties moties kunnen indienen om concrete voorstellen te doen aan het kabinet om zaken anders aan te pakken. Als die moties een meerderheid krijgen in de Tweede Kamer, kan het kabinet deze niet zomaar naast zich neerleggen.
Bron: SoloPartners