Handhaving biedt ook kansen voor zorg-zzp’ers

Gepubliceerd op 18 september 2024 om 11:08

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor veel onrust in de zorg. Zo hebben al veel zorgorganisaties aangekondigd om helemaal te stoppen met het inzetten van zzp’ers omdat zij het risico niet aandurven. Betekent dit het einde van het zzp-schap in de zorg?

Stem van zorg-zzp’ers

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ziet ook de problemen naar aanleiding van de handhaving. Zij stelt terecht dat ook échte zzp’ers slachtoffer worden van de maatregelen tegen schijnzelfstandigheid. Dat is uiteraard zeer ongewenst.
Op 5 september is VZN uitgenodigd om deel te nemen aan het Ronde Tafel Gesprek in de Tweede Kamer. Tijdens het gesprek licht de Belastingdienst haar plannen toe voor de handhaving van de wet DBA.

Zorgplicht van zorgverzekeraars in ‘t gedrang

Als de handhaving op schijnzelfstandigheid doorgaat zoals gepland, biedt dat ook kansen voor zzp’ers. Als zorgorganisaties geen zzp’ers meer inzetten, dan heeft dat gevolgen voor de uitvoerbaarheid van de zorg. ‘Geen inzet van zzp’ers’ betekent minder mensen om de zorg uit te voeren. De zorgvraag zal echter niet minder worden. Wij voorzien dat de zorgplicht van de zorgverzekeraars hierdoor in het gedrang komt. Als er geen capaciteit is om ingekochte zorg te leveren, kan dat leiden tot wachtlijsten. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor spoedeisende situaties.

Kansen ongecontracteerde zorg-aanbieders

Voor zzp’ers die ongecontracteerde zorg aanbieden vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) kan dit een kans zijn. Kan een cliënt niet bij een gecontracteerde zorgaanbieder terecht? Dan zal een zorgverzekeraar akkoord moeten gaan met een ongecontracteerde zorgaanbieder; en juist daar doen verzekeraars de laatste jaren steeds moeilijker over. Kunnen ze die weigerachtige houding blijven volhouden als de capaciteit bij gecontracteerde aanbieders afneemt? Dat is de vraag…

Kansen aanbieders PGB-zorg

Een andere kans ligt er voor zzp’ers die actief zijn in de PGB-zorg (persoonsgebonden budget). Voor hen geldt eigenlijk hetzelfde; is gecontracteerde zorg of zorg in natura minder beschikbaar? Cliënten met een PGB zouden dan de zorg moeten kunnen inkopen bij een of meer zelfstandige zorgverleners.

Voldoende kansen voor zzp-schap in de zorg

De problematiek van schijnzelfstandigheid speelt niet bij zzp’ers die rechtstreeks voor een cliënt werken. Dit biedt een enorme kans voor ondernemende zzp’ers die niet (of niet meer) aan opdrachten bij zorgorganisaties kunnen komen. Kortom, wij zien nog voldoende mogelijkheden voor zorg-zzp’ers die in de zorg willen blijven werken maar niet (terug) in loondienst willen.

En dat veel zzp’ers niet (terug) in loondienst willen bleek wel uit het onderzoek dat wij onlangs uitvoerden onder ruim 3.500 zorg-zzp’ers. Hieruit bleek dat bijna 40% nooit zou overwegen (weer) in loondienst te gaan. Ze maken een bewuste keuze aan de slag te gaan als zelfstandig zorgprofessional, waarbij autonomie en flexibiliteit belangrijke drijfveren zijn. De kans is dus zeker aanwezig dat je deze groep zorg-medewerkers kwijtraakt voor de zorg. En met de tekorten waarmee de zorg nu al te maken heeft, is dat geen goede ontwikkeling.

Bron: SoloPartners