Een écht goede back-up maak je zo

Gepubliceerd op 24 februari 2023 om 09:15

Plots werkt je netwerk of computer niet meer. Welk werk kan dan nog doorgaan, wat valt stil? Het belang van een reservekopie voel je pas écht als je computer niet werkt, of als je data kwijt bent. Een back-up is onderdeel van je bedrijfsplan. Toch maakt niet iedere ondernemer goede back-ups. In dit artikel drie tips waarmee je betere zakelijke back-ups maakt.

Er zijn verschillende situaties waarin je een back-up nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer een harde schijf crasht. Of bij een brand of inbraak. Je kunt slachtoffer zijn van cybercrime, of een medewerker wist per ongeluk belangrijke bestanden.

3 stappen voor het maken van een goede back-up
1. Maak regelmatig een back-up
2. Sla je back-up op in een digitale en fysieke locatie
3. Test regelmatig je back-up

1. Maak regelmatig een back-up
Hoe vaak maak je een back-up? Doe je dat iedere week, of iedere maand? Maak dagelijks een back-up. Tijdens het werken wijzig je bestanden. Als er dan iets misgaat, wil je de meest recente versie van je bestanden terughalen. Bedenk welke data belangrijk zijn om te kopiëren en hoe lang je deze wil bewaren.

2. Bewaar back-ups ook fysiek
Met een digitale kopie, kun je na een computercrash je data en programma’s weer snel terugvinden. Met online back-up software maak je gemakkelijk automatisch een kopie van de totale server en data. Vaak is dit voldoende voor een kleiner bedrijf.

Maar bij cyberincidenten is het goed om óók fysiek een back-up te bewaren. Doe dit buiten je bedrijfspand, zodat je een reserve hebt in het geval van brand of inbraak. Bovendien werkt het terugzetten van een groot systeem vanuit een fysieke kopie sneller dan vanuit een online versie.

3. Test je back-up regelmatig
Reserve kopieën moeten niet alleen gemaakt, maar ook getest worden. Periodiek moet je testen of de back-up makkelijk is terug te lezen. In de praktijk komen ondernemers daar pas achter wanneer er daadwerkelijk iets hersteld moet worden. Met een dagelijkse automatische test kun je de conditie van het back-up systeem meten.

Mogelijk hebben niet al je medewerkers toegang tot alle data in je netwerk. Je wilt dan ook niet dat iedere medewerker jouw volledige back-up kan lezen. Maak een paar medewerkers of een afdeling verantwoordelijk voor het back-upproces. De kopie wordt meestal gemaakt van alle data, dit is meer dan een standaard medewerker mag inzien. Versleutel daarom de externe opslag.


Bron: KVK