Je gebruikt 2 nummers voor de btw: het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer. Je ontvangt deze nummers van de Belastingdienst nadat je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij KVK.
Btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten
Het btw-identificatienummer (btw-id) gebruik je bij contact met klanten en leveranciers. Je zet het btw-id bijvoorbeeld op jouw briefpapier, facturen en website. Ook gebruik je het als je zakendoet binnen de Europese Unie (EU).
Voor eenmanszaken bestaat het btw-id uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Een voorbeeld van een btw-id: NL000099998B57. Voor andere rechtsvormen bestaat het btw-id uit hun Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) met de landcode NL ervoor.
Omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst
Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) gebruik je alleen voor contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je de Belastingdienst een brief schrijft. Of als je de BelastingTelefoon belt.
Voor eenmanszaken is het omzetbelastingnummer het burgerservicenummer (BSN) met daarachter B01 (of hoger). Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01. Het ob-nummer van andere rechtsvormen is gelijk aan het RSIN. Er staat geen NL voor zoals bij het btw-id.
Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer krijgen
Nadat je jezelf hebt inschreven bij KVK hoor je automatisch van de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, ontvang je ook jouw btw-id en ob-nummer. Ook als je alleen bedrijfsactiviteiten doet die zijn vrijgesteld van btw. Zoals vaak bij stichtingen en verenigingen. De Belastingdienst stuurt de nummers binnen 10 werkdagen na de inschrijving toe.
Waar staan jouw btw-id en ob-nr?
Jouw btw-id en ob-nummer zie je als je inlogt bij de Belastingdienst via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Bron: Belastingdienst