Terug in loondienst – is dat een oplossing?

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 09:15

Sommige zorgorganisaties hebben het ‘briljante’ idee opgepakt om zzp’ers een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Aanleiding: het mislukken van het Fiscaal Kader Zorg en de onrust rondom de aangekondigde handhaving door de Belastingdienst. Maar het is natuurlijk wel heel gemakkelijk te denken dat je zó het tekort aan zorgmedewerkers oplost.

De arbeidsmarkt verandert

Veranderingen in de zorg gaan tergend langzaam. ‘We doen het al 40 jaar zo’, is een veelgehoord argument. Daarmee worden veel ideeën tegengehouden om de veranderende arbeidsmarkt bij te benen. Bij een heleboel zorgorganisaties is nog steeds niets of onvoldoende gedaan om de uitstroom, naar het zzp-schap of uit de zorg, tegen te gaan.

Meegaan met de tijd

Veel zorgorganisaties denken dat dit het moment is om van zzp’ers te ‘verlangen’ dat ze weer in loondienst komen; ook al doen zij al jarenlang niets of te weinig om dat (weer) aantrekkelijk te maken. Een ondernemende zzp’er trapt daar natuurlijk niet in. Die zoekt een andere opdrachtgever, en die zijn er gelukkig genoeg, die wel begrijpt dat je niet kunt blijven werken en besturen zoals 40 jaar geleden.

Natuurlijk, er zullen zzp’ers zijn die weer teruggaan in loondienst. Maar een heel groot deel zal dat ook niet doen. Die groep blijft werken als zzp’er; als dat niet meer in de zorg kan, dan maar erbuiten. Daar sta je dan als ‘ouderwetse’ zorgorganisatie… niemand wil bij je in loondienst omdat je geen aantrekkelijke werkgever bent. En de zzp’ers heb je weggejaagd.

Flexibel werken

De oplossing ligt nog steeds tamelijk voor de hand. Niet alleen zzp’ers willen zelf bepalen wanneer en hoeveel ze werken. Ook steeds meer mensen in loondienst willen dat graag. Flexibel werken, met veel eigen regie en verantwoordelijkheid, biedt daarvoor een oplossing. Dat vraagt wel om een andere manier van werken dan er nu in loondienst doorgaans wordt gewerkt. Maar door het tekort aan zorgmedewerkers en de oplopende zorgkosten, is flexibel werken sowieso steeds sneller en vaker aan de orde.

Veranderbereidheid

Oplossingen die ervoor zorgen dat vaste medewerkers in loondienst blijven, kunnen er ook voor zorgen dat je als zorgorganisatie met zzp’ers kunt blijven werken. En zonder dat je daardoor in de problemen komt met de Belastingdienst. Daarvoor is wel nodig dat je als zorgorganisatie enige veranderbereidheid toont. En juist aan die veranderbereidheid schort het nogal eens. Liever geven sommige zorgbestuurders de schuld aan zzp’ers, bemiddelingsbureaus, verzekeraars of de overheid en blijven ze zelf achteroverleunen.

Zorgbestuurders moeten actief op zoek naar maatregelen om de problemen met betrekking tot de kosten en uitvoering van de zorg op te lossen. Doen ze dat niet, dan komt er geen oplossing. Te vaak wordt wet- en regelgeving, die daar niet voor bedoeld is, gebruikt om te proberen de capaciteitsproblemen in de zorg op te lossen. Dat gaat ‘m in ieder geval niet worden…!

Bron: SoloPartners